ARBOÇ (ARBUTUS UNEDO)

CAT Arboç (Arbutus unedo)
ES Madroño (Arbutus unedo)
EN Arbutus (Arbutus unedo)
FR Arbousier (Arbutus unedo)

 

CATALÀ

Arbust mediterrani que pot assolir els 10 metres d’alçada. Floreix de setembre a gener. Els fruits són carnosos i maduren un any després de la floració. Això fa que puguem trobar exemplars amb flors i amb fruits alhora.

El fruit és comestible i sovint rep el nom de ‘cirera’ (a l’arbust se’l  anomena ‘cirerer d’arboç’ a molts indrets). Durant l’hivern el fruit alimenta alguns mamífers carnívors,  com ara el gat mesquer o geneta (Genetta geneta).

Sabies què?  El fruit madur pot contenir una certa quantitat d’alcohol, motiu pel qual poden produir una certa embriaguesa si sen mengen molts.

Tradicionalment amb les cireretes d’arboç es preparava una beguda semblant a la sidra i també vinagre casolà. A més, també se’n pot fer melmelada o confitura.

 

ESPAÑOL

Arbusto mediterráneo que puede alcanzar los 10 metros de altura. Florece de septiembre a enero. Los frutos son carnosos y maduran un año después de la floración. Esto hace que podamos encontrar ejemplares con flores i frutos a la vez.

El fruto es comestible y en Catalunya a menudo recibe el nombre de cirera (‘cereza’) , mientras que al arbusto se le llama cerezo del madroño en muchos lugares. Durante el invierno el fruto alimenta algunos mamíferos carnívoros, como la gineta (Genetta geneta).

¿Sabías qué? El fruto maduro puede contener una cierta cantidad de alcohol, por lo que pueden producir cierta embriaguez si se comen muchos.

Tradicionalmente con los frutos del de madroño se preparaba una bebida parecida a la sidra y también vinagre casero.  También se puede hacer mermelada o confitura.

 

ENGLISH

Mediterranean shrub that can reach 10 meters height. It blooms from September to January. The fruits are fleshy and ripen a year after flowering so there are specimens with flowers and fruits at the same time.

The fruit is edible and in Catalan is often called a ‘cirera’ or ‘cherry’ (the bush is called a strawberry tree cherry in many places in Catalonia). During the winter the fruit feeds some carnivorous mammals, such as the common genet (Gennetta geneta).

Did you know? The ripe fruit can contain a certain amount of alcohol, so they can produce some drunkenness if many are eaten.

Traditionally, a drink similar to cider and homemade vinegar is prepared with the fruits. In addition, you can also make jam or preserves.

 

FRANÇAIS

Arbuste méditerranéen pouvant atteindre 10 mètres de hauteur. Il fleurit de septembre à janvier. Les fruits sont charnus et mûrissent un an après la floraison. Cela signifie que nous pouvons trouver des spécimens avec des fleurs et des fruits en même temps.

Le fruit est comestible et est souvent appelé ‘cirera’ (‘cerise’) en Catalan, et le buisson est appelé cerise d’arbousier dans de nombreux endroits de Catalogne). Pendant l’hiver, le fruit nourrit certains mammifères carnivores, comme la genette (Genetta geneta).

Tu savais que? Les fruits mûrs peuvent contenir une certaine quantité d’alcool, de sorte qu’ils peuvent produire une certaine intoxication s’ils sont consommés en grande quantité.

Traditionnellement, avec les fruits une boisson similaire au cidre et au vinaigre fait maison est préparée. De plus, vous pouvez également faire de la confiture ou des conserves.

Arboç